Vijf ton pesticidenflessen opgehaald in Nickerie - EntornoInteligente
Entornointeligente.com /

 

NIEUW-NICKERIE – In de afgelopen twee inzaai seizoenen voor padie, overeenkomend met een kalenderjaar, is ongeveer vijf ton aan plasticflessen waarin bestrijdingsmiddelen waren verpakt opgehaald in Nickerie.

Het is een geslaagde pilot geworden en mogelijkheden worden nagegaan om het project voort te zetten en zelfs uit te breiden naar andere landbouwdistricten. Als eerste staat op de lijst Saramacca.

Carmen van Dijk, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van LVV zegt dat veel mensen die met landbouwvliegtuigen hun padiearealen laten bespuiten de lege pesticiden verpakking hebben gedeponeerd in verzamelbakken op verschillende plekken. “Het geeft een goed gevoel dat mensen zich bewust worden van het gevaar dat schuilt in het achteloos achterlaten van de lege flessen op de rijstvelden.”

Het project begon in 2018 op voorstel van toenmalig LVV-minister Lekhram Soerdjan en liep officieel tot en met juli dit jaar. Van Dijk: “We hebben daarna een evaluatie gemaakt en hebben geconcludeerd dat wij het project moeten voortzetten.” Een probleem is echter de financiering voor nog een jaar, gemeten vanaf juli dit jaar.

Van Dijk zegt dat de importeurs van de pesticiden in het kader van het inzamelproject van de flessen, een contract getekend hebben met milieu-instituut Nimos voor een jaar. Ze hebben LVV tijd gevraagd om andere modellen uit te werken hoe het project voortgezet en eventueel uitgebreid kan worden.

LINK ORIGINAL: DWT Online

Entornointeligente.com

Advertisement

Nota de Prensa VIP

Smart Reputation