Turkije arresteert nog 223 militairen vanwege mislukte staatsgreep - EntornoInteligente
Entornointeligente.com /

 

ANKARA – Turkije heeft de arrestatie bevolen van nog eens 223 militairen en legermedewerkers in het land en in het noordelijk deel van Cyprus. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van 2016, meldt staatsomroep TRT Haber. Van de beoogde arrestanten werken er honderd bij de Turkse landmacht, 41 bij de luchtmacht en 32 bij de Marine.

In de drie jaar sinds de mislukte staatsgreep zijn meer dan 77.000 mensen gearresteerd en in afwachting van hun rechtszaak. Ongeveer 150.000 ambtenaren, militair personeel en anderen zijn ontslagen of op non-actief gezet. De regering van president Recep Tayyip Erdogan heeft de maatregelen steeds verdedigd als noodzakelijke reactie op de veiligheidsdreigingen in Turkije.

In juni werden zeventien Turkse topmilitairen door een rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij de mislukte staatsgreep. De regering in Ankara beschuldigt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen achter de couppoging te zitten. Gülen heeft altijd iedere betrokkenheid ontkend.

Gülen woont sinds 1999 in de Verenigde Staten en ontkent iedere betrokkenheid. Hij was ooit met zijn brede actieve aanhang een belangrijke politieke bondgenoot van Erdogan, maar de twee kregen in 2013 ruzie. Erdogan zei toen al dat Gülen bezig was om met zijn aanhang “een staat in een staat” te organiseren. NU.nl

LINK ORIGINAL: DWT Online

Entornointeligente.com

Nota de Prensa VIP

Smart Reputation