SURINAM: Grassalco neemt wildwest-goudmijnen over - EntornoInteligente

Entornointeligente.com / DWT Online /  

PARAMARIBO – De regering gaat twee goudmijnen waar zich de afgelopen dagen levensgevaarlijke wildwest-taferelen hebben voorgedaan onder beheer van Grassalco stellen. Voor deze oplossing wordt gekozen, omdat de ondernemers die daar rechtmatig goud delven de controle volledig kwijt zijn nadat ze op een rijke goudader zijn gestuit. Mensen uit de omgeving, maar ook personen die van heinde en verre kwamen, graaiden met gevaar voor eigen leven naar hartelust naar het erts dat door graafmachines is losgewoeld.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt dat nog deze week het ministerie met belanghebbenden om de tafel gaat. Uitgenodigd zullen worden de ondernemers, bestuursdienst, Grassalco, ministeries, Commissie Ordening Goudsector Suriname, de parlementaire commissie voor NH, het traditioneel gezag in het gebied en de veiligheidsautoriteiten. Het gebied komt onder beheer van Grassalco dat al goudwinningsactiviteiten ontplooit te Maripaston in Para.

De ondernemers zullen als sub-contractors onder supervisie van het staatsbedrijf opereren. “De mensen aan wie door de overheid toestemming was gegeven om daar te werken hebben de zaak niet meer onder controle en we gaan het nu dus anders doen”, aldus de bewindsman. De bedoeling is dat Grassalco op basis van een “verwerkingsdeal” de ondernemers zal betalen nadat het erts is verwerkt. Via deze constructie is de Staat verzekerd van royalties en belastingen en zijn er ook gegarandeerde inkomsten voor de dorpen en het district.

Om de kleinschalige goudmijnbouw te ordenen voert NH nu een tweesporenbeleid. Zo worden plaatsen waar er sprake is van chaotische toestanden in een concessie ondergebracht. Daarnaast wordt met het UNDP, de ontwikkelingspoot van de Verenigde Naties, een blauwdruk ontwikkeld voor de oplossing van dergelijke conflictsituaties. Via deze blauwdruk wil NH de plotselinge spanningen door de ontdekking van goud overal, in en rondom dorpen in het binnenland, goed in kaart brengen en oplossingen daarvoor vinden.

SURINAM: Grassalco neemt wildwest-goudmijnen over

Con Información de DWT Online

www.entornointeligente.com

Síguenos en Twitter @entornoi

Entornointeligente.com

Add comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Follow Me

.