‘Ik werk volgens de wet’ - EntornoInteligente
Entornointeligente.com /

 

PARAMARIBO – Hoewel bewoners al tien jaar eisen dat Samie’s Scrap Yard aan de Indira Gandhiweg zo gauw mogelijk vertrekt peinst het recyclebedrijf van onder andere oud ijzer er niet over zijn activiteiten te staken.

Zelfs een rechterlijk vonnis van oktober 2015 om hiermee te stoppen, heeft het bedrijf er niet van weerhouden te blijven opereren. Er staat meters hoog schroot op een groot bedrijfsterrein dat ligt nabij percelen van bewoners.

De buurtbewoners zijn vooral ontstemd over de geluidshinder van machines en vallend metaal. Ze vinden dat hun woon- en leefgenot wordt verpest en doen een beroep op de districtscommissaris om op te treden.

“Wij zien dat in de afgelopen tijd in plaats van het afbouwen of stopzetten van de schrootactiviteiten, de werkzaamheden juist zijn toegenomen. We vragen u weer om de activiteiten van het bedrijf stop te zetten”, staat in een brief die getekend is door bewoners van de Sewpalweg en omgeving.

Het schrijven is dinsdag door een van hen, Misman Rodiwongso, overhandigd aan een medewerker van het districtscommissariaat van Wanica Zuid-Oost te Lelydorp. “De brief is bestemd voor de districtscommissaris (Audrey Hankers ..red) en als er binnenkort geen actie wordt ondernomen, zal ik weer bij haar op de stoep staan”, zegt Rodiwongso.

De bewoners stellen in hun schrijven dat ze dagelijks last ondervinden van de werkzaamheden van de onderneming, soms tot in de vooravond. “Behalve dat het opgehoopte oud mentaal geluidshinder veroorzaakt, is het een potentiële broedplaats voor dengue-muskieten.”

Rodiwongso en zijn buurman Bryan Amat, oud-medewerkers van Suralco, wijzen naar schrootmateriaal van de vroegere Paranam-raffinaderij die op het terrein is opgeslagen. “Het schroot bevat caustic soda . Je ruikt het gewoon wanneer de materialen worden geladen of opgehoopt. Het ruikt sterker dan chloor”, zegt Amat.

“Het gaat om stof die bijt net als zuur en als die op de huid komt brandt het. Als je het niet wast, bijt het door tot de botten”, voegt Rodiwongso toe. Of de verdamping van de stof negatieve gevolgen zal hebben voor de gezondheid van de bewoners kan volgens hem mogelijk na jaren blijken. “Misschien is het dan te laat voor ons”, vreest hij.

Desgevraagd zegt Krishnadath Samoedj, eigenaar van Samie’s Srap Yard, dat deze beweringen niet waar zijn. “Suralco is niet zomaar een bedrijf en houdt zich aan regels. Laten ze het gaan uitvechten met Suralco”, kaatst hij terug.

De ondernemer wil niet uitgebreid ingaan op de kritiek van bewoners op zijn bedrijfsactiviteiten. “Ik werk volgens de wet. Ik ben in hoger beroep gegaan tegen het vonnis en in december zal er uitspraak gedaan worden”, aldus Samoedj.

Toen de krant districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost dinsdag om een reactie vroeg, zei ze dat ze de documenten over de zaak niet bij de hand had om hierover wat te zeggen. Ze zou hierover later contact maken met de krant, maar heeft dat niet gedaan.

Voormalig dc Roline Samsoedien heeft het bedrijf in januari 2016 laten weten dat het de activiteiten moet stopzetten conform de rechterlijke uitspraak. Dat blijkt uit documenten waarop de krant de hand heeft weten te leggen.

Het ministerie van Justitie en Politie had enkele dagen daarvoor het ministerie van Regionale Ontwikkeling geschreven en verzocht om de verantwoordelijke dc op te dragen maatregelen te nemen tegen Samie’s Scrap Yard op basis van het vonnis.

LINK ORIGINAL: DWT Online

Entornointeligente.com

Advertisement

Nota de Prensa VIP

Smart Reputation