'Ik sta achter de mening van de drie leiders' - EntornoInteligente
Entornointeligente.com /

 

PARAMARIBO – Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo zegt dat hij “volledig” staat achter de mening van de overige drie politieke leiders van de beoogde regeercoalitie, als het gaat om de uitlevering van Surinamers aan het buitenland. Tegen de Ware Tijd zegt hij dat zijn afwezigheid op de persconferentie donderdag met “toeval” te maken heeft. “Ik had andere opdrachten. We zijn met ons vieren en als drie een mening hebben, moet je daarachter staan.”

VHP-leider Chandrikapersad Santokhi heeft op de spoedpersconferentie met NPS-voorzitter Gregory Rusland en Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk duidelijkheid gegeven over uitspraken die hij heeft gedaan in een interview met de Nederlandse radiozender BNR , over het uitleveren van NDPvoorzitter Desi Bouterse aan Nederland. Bouterse moet daar een gevangenisstraf van elf jaar uitzitten voor betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Dit vonnis is twintig jaar terug uitgesproken door het Hof Den Haag, Nederland.

Volgens de radiozender zou de VHP-leider bereid zijn om Bouterse aan Nederland uit te leveren wanneer het land daarom vraagt. Echter, Santokhi zegt dat zijn uitspraken uit context zijn gehaald. Hij had om een rectificatie gevraagd wat inmiddels al is gebeurd. De kop van het artikel was in eerste instantie ‘Santokhi staat open voor uitlevering Bouterse aan Nederland’ en is nu veranderd naar ‘Santokhi: houden aan ‘wettelijke bepalingen’ uitlevering Bouterse’. Ook de inhoud van het bericht is aangepast.

Op de persconferentie donderdag is benadrukt dat geen enkele landgenoot aan het buitenland wordt uitgeleverd. Elk verzoek om uitlevering zal volgens de VHP-voorzitter volgens de gebruikelijke procedure via de procureur-generaal worden afgehandeld, zo ook een verzoek om uitlevering van Bouterse aan Nederland.

Somohardjo wil nu geen eigen mening geven over deze zaak. De PL-voorzitter heeft zich eerder wel uitgesproken over een veroordeling van Bouterse in het 8 December-strafproces. Hij stelde zich vóór de uitspraak van de rechter in november vorig jaar op het standpunt dat als Bouterse schuldig wordt bevonden, hij zijn straf zal moeten uitzitten.

In 2017 kwam Somohardjo met het voorstel van gratie aan Bouterse en dat hij in ruil daarvoor eerder aftrad als president. De PL-leider was van mening dat het staatshoofd mogelijk uit vrees voor strafrechtelijke vervolging vasthoudt aan de presidentiële functie waarmee hij immuniteit geniet. Bouterse’s tweede zittingstermijn verloopt op 12 augustus 2020.-.

LINK ORIGINAL: DWT Online

Entornointeligente.com

Ir a Smart Reputation

Publicidad en Entorno

Allanamiento a las oficinas de EntornoInteligente

Adscoins

Smart Reputation