Enorme belangstelling voor near shore-blokken » EntornoInteligente

Enorme belangstelling voor near shore-blokken

enorme_belangstelling_voor_near_shore_blokken.jpg

Entornointeligente.com /  

PARAMARIBO – “We zijn inderdaad verrast, ja. We gingen uit van tussen de tien en vijftien bedrijven”, zegt Annand Jagesar, aankomend directeur van Staatsolie, tegen de Ware Tijd. Maar tot nu toe hebben veertig bedrijven gereageerd op de uitgifte van acht blokken in de near shore, waarvan 23 een datapakket hebben gekocht. De overige hebben hun eigen gegevens.

Eerder had Staatsolie een aantal exploratieputten geboord en die geven nadere informatie over de voorkomens van olie in het nabije kustgebied. Op een vraag erkent Jagesar dat ook bedrijven die al actief zijn in het diepzeegebied interesse hebben getoond. “Er zitten een paar grote jongens tussen die ook al in het diepzeegebied bezigzijn.” De interesse heeft alles te maken met de vondsten die reeds gedaan zijn en de geologie tussen de nabije kust en de diepzee. “Wij hebben olie gevonden in het Tambaredjogebied en ook in de diepzee. De geologie geeft aan dat ergens tussen de beide gebieden ook olie moet zitten”, legt Jagesar het simpel uit.

Het aantal belangstellende bedrijven kan nog verder oplopen, aangezien de inschrijving tot eind april open is. In mei vindt de toewijzing plaats. Jagesar zegt dat evenals in het diepzeegebied standaard contracten zullen worden aan- geboden. Daar behoudt Staatsolie zich het recht voor om zich voor 20 procent in te kopen. In de near shore wordt overwogen om tot 50 procent te gaan, omdat de kosten daar veel lager zijn. “De bedoeling is ervaring op te doen om in de toekomst zelf operator te kunnen zijn in het nearshore gebied”, legt de aankomende directeur uit. Immers met de uitgifte van de acht blokken is er nog voldoende ruimte om in dit gebied verdere exploratie en eventuele exploitatie te doen. “En daar kijken wij naar uit.”

Overigens, het lijkt er niet op dat het staatsbedrijf spoedig van haar taken als regulator zal worden ontlast. Bij het aantreden van de zittende regering werd overwogen een ministerie van oliezaken op te zetten om de reguleringstaken van Staatsolie over te nemen. Maar onderlinge onenigheid hierover deed de coalitie hiervan afzien. Abop had niet graag dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen dat de partij beheert, werd ‘uitgehold’ ten gunste van de NPS die het nieuwe ministerie zou beheren. Echter, ook nadere inzichten hebben de regering van het plan laten afzien.

Tijdens een symposium over de oliesector eerder deze week in Guyana, zei Vandana Gangaram Panday, offshore Commercial and Strategy manager bij Staatsolie, op een vraag hierover dat het een “gezonde discussie is.” Na overleg met de regering is besloten de situatie te handhaven zoals die is. Een scheiding zou een terugval kunnen betekenen door een tekort aan expertise bij de overheid. Hiermee geconfronteerd zegt Jagesar dat inderdaad besloten is om vooralsnog Staatsolie als regulator te handhaven. Er is niets mis mee. Evenals Gangaram Panday tijdens het symposium deed, benadrukt Jagesardat Staatsolie een transparante maatschappij is en voegt eraan toe dat deze constructie internationaal niet uniek is.

LINK ORIGINAL: DWT Online

Entornointeligente.com

URGENTE: Conoce aquí los Juguetes más vendidos de Amazon www.smart-reputation.com >
Smart Reputation

Noticias de Boxeo

Boxeo Plus
Boxeo Plus
Repara tu reputación en Twitter con Smart Reputation
Repara tu reputación en Twitter con Smart Reputation

Adscoins

Smart Reputation

Smart Reputation