Covid-19: 'Geen kentekenprocedure meer' - EntornoInteligente
Entornointeligente.com /

 

PARAMARIBO – Het Covid-19-managementteam ziet af van de kentekennummerprocedure die zou gelden tijdens de verscherpte total lockdown. Zondag had Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid, aangegeven dat deelname aan het verkeer zou worden beperkt en dat het Korps Politie Suriname daar maandag informatie over zou geven.

Maandag kwam ze daarop terug. “Er zijn hiaten in de samenleving en staatsinrichting. Eén van de grootste is structuur in onze data; het bij elkaar brengen en op elkaar afstemmen”, zei ze. “Op grond daarvan gaat de kentekennummerprocedure niet meer door. Die komt te vervallen.” Volgens Veira wordt vastgehouden aan de regel waarbij burgers op basis van de eerste letter van hun familienaam op straat mogen om naar de winkel te gaan.

Een andere cruciale verandering is dat distributeurs en leveranciers vanaf dinsdag tussen zeven uur ‘s morgens en zeven uur ‘s avonds leveringen kunnen doen. Eerder waren slechts vier uren uitgetrokken (15:00-19:00 uur). “We hebben het uitgebreid, omdat de distributeurs en leveranciers meer tijd nodig hebben. We hebben ingestemd, omdat we ook niet willen dat schappen leegblijven.”

Over de eerste dag van de verscherpte maatregelen toonde Veira zich “best wel tevreden”. “Veel mensen hebben zich aan de regels gehouden. Een pluimpje voor hen.” Veira riep op niet te kijken naar mensen die de maatregelen aan hun laars lappen. Ze merkte ook op dat er op enkele plekken kinderen op straat waren. “Hou uw kinderen thuis, laat ze op het erf spelen en niet op straat.”

De directeur Nationale Veiligheid ontkende dat er politiek wordt bedreven met het nieuwe coronavirus. “Welzijn van de samenleving is geen ding om mee te grappen.” Ze erkende wel dat er een link is tussen politiek en veiligheid en omgekeerd. “Maar partijpolitiek no kan gebruik veiligheid leki wan wapen te a abi te maken nanga tan bun fu a kondre “, verduidelijkte ze.

Veira bleef ook stilstaan bij burgers die nog steeds de cijfers in twijfel trekken. “Mensen geloven het niet. Die uitspraken laat ik voor hun eigen verantwoordelijkheid. We hebben nu twee doden. Het is niet iets om mee te grappen.” De directeur Nationale Veiligheid maakte duidelijk dat kritiek op prijs wordt gesteld, “want het houdt ons scherp en we worden er steeds beter van”.

 

Volksgezondheid Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, was ontstemd over de manier hoe delen van de samenleving zijn omgegaan met het tweede sterfgeval. “Het stemt me zeer triest. Het is leed dat ons allemaal kan overkomen. Laat duidelijk zijn dat Covid-19 geen kleur, ras, etniciteit, politieke kleur kent.” Ze beloofde dat de epidemiologen woensdag meer info geven over de hotzones, plekken waar de meeste positieve gevallen zijn geidentificeerd.

Jessurun zei dat er 58 positief geteste personen liggen in het Wanica Ziekenhuis. Maandag zijn er zeven nieuwe patiënten naar die instelling overgebracht. In het Sint Vincentius Ziekenhuis zijn er drie personen opgenomen op de Intensive Care Unit. Volgens de directeur zijn er nog meer dan vierduizend testmogelijkheden voorhanden, een aantal dat haar ministerie zo spoedig mogelijk wil aanvullen.

 

Sociale Zaken Angela Salmo, directeur Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zei dat er landelijk 10.250 huishoudens zich hebben opgegeven voor steunpakketten. Duizenden gezinnen zijn opgebracht voor de sozanetpakketten. Ook voor ‘acute nood’ heeft een x-aantal mensen zich geregistreerd. Het ministerie wil van alle bestanden één lijst maken. Zij die zich nooit eerder hebben geregistreerd kunnen zich vanaf donderdag opgeven voor Covid-19-steunpakketten. Criteria zijn onder meer werkloos zijn of niet hebben gewerkt vóór 15 maart.

In de pakketten zitten rijst (4kg), olie (1 liter), zout (1 pond), suiker (1kg), gele erwten (1kg), 1 blik bruine bonen, 1 blik sardien, 1 blik doperwten, blom (1kg), havermout (1 pond), 1 pak bout, 1 pak  saucijsje/hot dog, aardappelen (1kg), uien (1kg), knoflook (1 pond), 1 stuk kaas, 1 fles pindakaas, 1 pot jam, 1 pakje beschuit, boter en bacove of ander fruit. Een gezin met maximaal vijf personen komt in aanmerking voor één pakket. Is het gezin groter dan krijgt het twee pakketten.

Geregistreerde instellingen, die permanent kinderen opvangen of mensen met een beperking, komen ook in aanmerking voor pakketten, deelde Salmo mee. Daarin zit rijst, vlees, olie, suiker, thee, uien, bruine bonen, jam, aardappel, blom, toiletpapier, maggieblokjes, tandpasta en badzeep.

De directeur zei te hopen deze week nog een doorstart te kunnen maken in de uitbetalingen van de SRD 1.500 aan onder andere crèche- en peuterleidsters, buschauffeurs en artiesten. Donderdag begint in elk geval de uitbetaling van de reguliere AKB in ressorten als Welgelegen, Combé, Maikoe en Paramaribo Centrum. “Daarna willen we gelijk overgaan tot het uitbetalen van de steun AKB van SRD 1.000 per huishouden.”

 

Handel, Industrie & Toerisme Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme, die via Zoom de burgerij toesprak, maakte duidelijk dat zijn ministerie en de Kamer van Koophandel en Fabrieken slechts ondersteunen bij het ontheffingsproces. “Het Covid-19-managementteam beslist uiteindelijk wie ontheffing krijgt.”

Hij vroeg om geduld, “want het systeem moet nog opgang komen”. Volgens hem wordt er dagelijks met winkels en winkeliersverenigingen gesproken om open te gaan en zo de rust te bewaren. Dat dat niet altijd gebeurt, komt door angst voor het virus, maar ook de gedragingen van de consumenten die zich niet altijd aan de maatregelen in de winkels willen houden, aldus Tsang.

Klachten over prijsopdrijving hebben zijn ministerie ook bereikt. “We weten dat prijzen hoog zijn. Het ministerie doet er alles aan om te normaliseren.” De bewindsman gaf aan vernomen te hebben dat de prijsstijgingen niet komen van de winkeliers, maar van de leveranciers en tussenhandelaren. Hij heeft daarom met importeurs afgesproken de consumentenprijzen kenbaar te maken, “zodat prijsopdrijving kan worden voorkomen. De ECD zal streng optreden”.

LINK ORIGINAL: DWT Online

Entornointeligente.com

Ir a Smart Reputation

Publicidad en Entorno

Allanamiento a las oficinas de EntornoInteligente

Adscoins

Smart Reputation