COLUMN: Godsdienstige campagne - EntornoInteligente
Entornointeligente.com /

Giwani Zeggen  

Een beetje raar, maar wij zitten een jaar en drie maanden vóór de verkiezingen, al midden in de campagnetijd. Elke partij probeert op zijn of haar manier in de picture te komen. De ene doet het met grote sportwedstrijden, concerten en pakketten, de ander met rechtszaak op rechtszaak, weer een andere partij belooft ons een weg van tweehonderd dagen uit de crisis, terwijl een exponent van een andere partij ons elke ochtend overspoelt met weer een of andere rare droom. Elke dag is er wel een politicus die roept dat zijn of haar partij verzekerd is van zetelwinst en wij hebben nu zelfs een berg, waarvan ik u kan verzekeren dat zijn partij een muis zal baren.

Ondertussen zit het land met allerlei problemen die niet kunnen wachten op een aanpak tot na 25 mei 2020. Problemen op de universiteit, problemen met betrekking tot de veiligheid ondanks alle camera’s die overal zijn opgehangen, een ernstig financieringstekort, een te groot ambtenarenapparaat, een gezondheidssector die op de knieën is gedwongen, de onderhandelingen met Alcoa die nog afgerond moeten worden, de drugscriminaliteit en ga zo maar door. Onze politici hebben kennelijk echter andere zaken aan hun hoofd: hoe blijf ik hier en nog belangrijker, hoe kom ik daar?

In hun campagneroes worden zo af en toe ook hele zinnige dingen geroepen. Oké, ik bedoel: er worden standpunten ingenomen, waarvan ik denk: geweldig dat je daarover nadenkt. Alleen kiezen onze politici dan de verkeerde afslag om de verkeerde redenen. Neem nou Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur. Je kunt van hem vinden wat je wilt, hij is een overlever in het politieke slagveld. Wat er ook gebeurt, Somohardjo komt altijd terug. Gevlucht in de jaren tachtig, een partij afhandig gemaakt, met ruzie vertrokken bij het Nieuw Front, uit de coalitie gezet door Bouterse, wederom verraden door dezelfde man die hem zijn partij afnam…en toch. De man staat nog fier overeind.

Nu heeft onze politieke kameleon geopperd de verkiezingen in plaats van in mei 2020, in maart volgend jaar te houden. Mei is namelijk de ramadan, een voor moslims zeer belangrijke maand. En in Suriname wordt er tijdens de campagne nogal wat uitgescholden en beweerd over en weer. U weet nog, in aanloop naar de verkiezingen in 2010 zwaaide Bouterse met een bruine enveloppe. Het zou informatie bevatten over het duistere dan wel criminele verleden van Chan. Na de verkiezingen stemde diezelfde Bouterse ermee in, om de volgens hem criminele Chan voor te dragen als Cicad-voorzitter.

Of neem Bouterse die in 2010 beweerde nooit te zullen samenwerken met noch PL noch Abop onder leiding van Brunswijk. De uitslag was nog niet bekrachtigd, of de huidige president zat al met Somohardjo en Brunswijk aan de champagne. En zo zijn er nog meer. Wij kennen allemaal de scheldkanonnades over en weer van Limbo en Sharmila. Tegenwoordig zegt de politica eindelijk het licht te hebben gezien en zelfs niet meer te geloven in de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en de krijgsraad in het 8-decemberstrafproces.

Met zijn oproep wil Somohardjo voorkomen dat moslims tijdens de ramadan moeten reageren op dit soort aantijgingen van politieke tegenstanders. Of zelf in de fout gaan, zoals minister Mike Noersalim als lid van PL deed in de vorige verkiezingscampagne. En Somohardjo maakt een punt. Waarom zou je willens en wetens Surinamers in een positie brengen, dat ze tijdens de voor hen belangrijkste religieuze periode ernstige zonden begaan? Als multicultureel land, moeten wij inderdaad rekening houden met onze moslimbroeders. Overigens, dat zou ik ook zeggen als het een andere geloofsovertuiging betrof.

Alleen ben ik niet voor het vervroegen van de verkiezingen. Ik wil wel een level playing field . De strijd, ook de politieke, moet voor iedereen onder gelijke omstandigheden worden gevoerd. Daarom stel ik voor dat 25 mei 2020 gehandhaafd blijft. Maar laten we dan bijvoorbeeld in die periode ook Rosj Hasjana (Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag) vieren, Phagwa op 25 januari en Divali in februari. In maart doen wij dan Pasen en in april ergens Eerste en Tweede Kerstdag. Gewoon alle religieuze feesten in de periode 1 januari tot en met 25 mei.

Dan hebben wij een campagne met voorbeeldige politici die niet schelden en schofferen, maar praten over issues. Dan hebben wij op 25 mei daadwerkelijk iets te kiezen.

[email protected]

LINK ORIGINAL: DWT Online

Entornointeligente.com

Nota de Prensa VIP

Smart Reputation