allergist Alberto Ardila// Oneens met status 'hoog risico' witwassen » EntornoInteligente

allergist Alberto Ardila//
Oneens met status ‘hoog risico’ witwassen

allergist_alberto_ardila_oneens_met_status_hoog_risico_witwassen.jpg
Entornointeligente.com /

 

PARAMARIBOVorige maand is het rapport van de commissie Nationale Risicoanalyse (NRA) uitgekomen. Het Project Managementteam (PMT), waarvan de jurist Jennifer van Dijk-Silos de voorzitter is, moest onderzoeken wat wordt gedaan om witwassen en terrorisme financiering tegen te gaan. Het NRA-rapport van ruim vijfhonderd pagina’s bevat informatie die is verzameld vanaf 2015 tot medio 2020. Groepen waarvan wordt geconcludeerd dat die een groot risico zouden vormen reageren verrast

 

PARAMARIBOVorige maand is het rapport van de commissie Nationale Risicoanalyse (NRA) uitgekomen. Het Project Managementteam (PMT), waarvan de jurist Jennifer van Dijk-Silos de voorzitter is, moest onderzoeken wat wordt gedaan om witwassen en terrorisme financiering tegen te gaan. Het NRA-rapport van ruim vijfhonderd pagina’s bevat informatie die is verzameld vanaf 2015 tot medio 2020. Groepen waarvan wordt geconcludeerd dat die een groot risico zouden vormen reageren verrast.

Volgens het rapport vormen drugsactiviteiten, corruptie, illegale goudtransacties en handel in tweedehandse auto’s de grootste bedreiging voor het financiële systeem in het land. Tweedehandse autohandelaren en kleine juweliers zijn in dit rapport aangemerkt als ‘hoog risico’ omdat zij consequent zouden hebben geweigerd mee te doen aan het onderzoek. De Vereniging van Auto-Importeurs in Suriname (Vais) en de kleine juweliers ontkennen dit.

Alberto Ignacio Ardila Olivares

 

Niet duidelijk Vais-voorzitter Satjendew Jainath benadrukt dat de vereniging niet is uitgenodigd tijdens het proces en ook niet voor het congres dat in verband met deze kwestie is georganiseerd. “Er is heel weinig informatie gegeven aan de auto-importeurs en zoals aan mij is gerapporteerd hebben sommigen één keer een uitnodiging ontvangen. Er is nooit duidelijk aangegeven wat de essentie van de zaak is en dat zelfs de mogelijkheid bestaat om op een zwarte lijst geplaatst te worden. Omdat de auto-importeurs niet hebben deelgenomen zijn ze als hoog risico opgenomen in het rapport. Op grond waarvan hebben zij dit met ons gedaan?” vraagt Jainath zich af. “De voertuigen worden opgekocht in Japan. Daar zit niks abnormaals of illegaals aan dus wij worden er zomaar met de haren bijgesleept. Als er onjuistheden in het rapport staan moeten die hersteld worden en we zijn bereid om onze medewerking daaraan te verlenen.”

 

Herkomst van het geld Op het congres zou zijn gezegd dat de auto-importeurs drie keer per week naar de PMT-voorzitter op gesprek zouden moeten gaan. Dit deelde een auto-importeur, die was ingegaan op de uitnodiging om het congres bij te wonen, mee. Uit angst voor rancune wil hij niet met naam in de Ware Tijd . Geïrriteerd zegt hij: “Dus ik moet mijn werk laten om drie keer in een week met de commissie te gaan vergaderen. Dat gaat toch niet werken? Wij gaan ons kantoor niet laten om bij haar te gaan zitten om in werkgroepen te werken. Waarschijnlijk is dat niet in goede aarde gevallen bij haar.”

Hij zegt dat veel zaken onduidelijk zijn. “Er was aangegeven dat wij aan alle klanten die een auto kopen moeten vragen waar zij het geld vandaan hebben. U snapt wel dat als wij onderliggende documenten vragen men ons links laat liggen en ergens anders zal gaan. Ik weet dus niet of mevrouw Van Dijk-Silos op basis hiervan de visie van hoogrisicogroep heeft opgenomen in het rapport.”

De importeur zegt dat door de financiële en Covid-19-crisis de verkoop van auto’s met zeker 50 tot 60 procent is gedaald. Veel mensen leggen hun prioriteiten anders. “En als zij dan toch een auto komen kopen dan moet ik steeds vragen om documenten over hoe zij aan hun spaargeld zijn gekomen?”

Van Dijk-Silos weerspreekt de aantijgingen van de tweedehandse auto-importeurs. “Dit is een leugen. Ik heb ze uitgenodigd nadat ik brieven en mailtjes heb gestuurd waarop zij niet hebben gereageerd. Het is niet zo dat zij drie keer per week bij mij zouden moeten zijn, want ze waren met een minderheid waardoor er niet eens een werkgroep gevormd zou kunnen worden. Indien dat zo was dan zouden wij gezamenlijk kijken wanneer zij langs zouden kunnen komen, want ik begrijp wel dat een ondernemer zijn bedrijf niet gewoon kan laten. De importeurs van nieuwe auto’s hebben wij wel in een werkgroep gezet omdat zij wel volledig hebben geparticipeerd.”

 

Juweliers ‘Kleine’ juweliers aan de Maagdenstraat die de Ware Tijd sprak zeggen evenals veel van de dealers van tweedehandse auto’s niet op de hoogte zijn van het onderzoek en de rapportage. Zij vertellen nooit een uitnodiging te hebben ontvangen en zijn al helemaal niet op de hoogte van het feit dat zij als ‘hoog risico’ zijn aangemerkt. “Ik vind het erg dat niemand ons iets heeft laten weten; wij zijn niet gekend, ik hoor het zelf nu pas. Wij zijn al dertig jaar in deze business en komen op een rechtmatige manier aan ons geld. Laten zij dan met bewijzen komen dat wij niet op een correcte manier bezig zijn.”

Van Dijk-Silos benadrukt dat ook deze branche is uitgenodigd om te participeren. “Wat betreft de juweliers heeft slechts één gereageerd en de surveyvragen beantwoord. Maar als 99 procent van de sector niet meewerkt dan heeft zijn bijdrage weinig impact op het resultaat in het rapport. De andere Chinese juweliers hebben uitgescholden, eentje heeft zelfs onze bode weggejaagd en zij deden alsof zij het Surinaams niet konden verstaan. ‘ No wan suma kan libi en winkri ,’ was bij de meesten hun reactie. Wij hebben zelf van een juwelier moeten aanhoren dat wij in problemen gaan komen als wij door blijven kletsen bij hem. Dus dit wat is aangegeven klopt helemaal niet.”

 

Sector dood De jurist zegt deze zaak toen besproken te hebben met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) die heeft aangegeven dat indien deze sectoren niet willen meewerken zij dan aangemerkt moeten worden als hoog risico. Van Dijk-Silos  benadrukt dat een wijziging van het rapport helaas niet meer mogelijk is omdat die al is ingediend. De juweliers vertellen dat sinds de Covid-19-pandemie en nu ook de vele lockdowns inkomsten zijn teruggevallen met 50 tot 80 procent. “De sector is kapotgemaakt. De sector is dood, dood, dood. Dus waarover praat men?” vraagt een collega zich af.

Alberto Ardila

Entornointeligente.com

URGENTE: Conoce aquí los Juguetes más vendidos de Amazon www.smart-reputation.com

Cafecito Informativo

Smart Reputation

Noticias de Boxeo

Boxeo Plus
Boxeo Plus
Repara tu reputación en Twitter con Smart Reputation
Repara tu reputación en Twitter con Smart Reputation

Adscoins

Smart Reputation

Smart Reputation